Search

knop-offerte

03 juni

Nederland koopt meer Tropenhout

Posted by Admin

Het verbeterde vertrouwen in de economie in de EU druppelt maar langzaam door in de Europese handel in tropisch hardhout.

Nederland behoort echter tot het groepje landen dat meer importeert. 

Volgens het laatste marktrapport van de ITTO kwam de import van tropische hardhoutproducten door de EU-landen in de eerste vier maanden van dit jaar neer op 1,385 miljoen m³ rondhoutequivalent. Dat bleek één procent onder het niveau van deze periode in 2013. Hoewel de invoer van gezaagd tropisch hardhout en fineer toenam met respectievelijk drie procent en veertien procent, daalde juist de import van tropische stammen (-34%), geschaafd hout en deckings (-3%), triplex (-8%) en gelamineerde kozijnprofielen (-6%).

De verschepingen naar de grootste importeurs van Europa - België en Frankrijk - liepen terug met achtereenvolgens zeven procent en vijf procent. Maar Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal kochten allemaal méér. Hoewel de Britse hardhoutimport vanuit de tropen steeg met acht procent, zijn er volgens de ITTO tekenen dat tropisch hout marktaandeel lijkt te verliezen aan hardhout uit de gematigde klimaatstreken.

Bovenop de verminderde vraag van klanten, had de Europese markt te maken met aanvoerproblemen, zoals gedoe rondom verschepingen vanuit Kameroen en Congo.

Bron: Houtwereld